Een inbraak kan je leven behoorlijk op zijn kop zetten. Veilig wonen. Het lijkt zo simpel, maar helaas komen woninginbraken nog steeds veel voor. Toch kun je zelf een aantal maatregelen nemen om de kans op een inbraak te minimaliseren. Hieronder lees hoe je jouw huis op een effectieve manier kan beveiligen en waar je op moet letten bij de aankoop van de beveiliging.

Hang- en sluitwerk is de verzamelnaam voor alle scharnieren en sloten die ervoor zorgen dat deuren en ramen goed sluiten.

Sloten
Er bestaan diverse soorten sloten die ervoor zorgen dat je deur op de juiste manier beveiligd is. Voor een buitendeur gebruik je een veiligheidsslot. Een veiligheidsslot is stevig en moeilijk te manipuleren en is er in verschillende soorten; insteeksloten, oplegsloten en meerpuntssluitingen. Daarnaast bestaan er bijzetsloten voor een aanvullende beveiliging van je deur.

  • Een insteekslot is het slot dat centraal in de deur gemonteerd is en met sleutel en/of deurkruk kan worden geopend.
  • De veiligheidsoplegsloten worden aan de binnenkant op de deur geschroefd en kom je vandaag de dag alleen nog tegen in oudere woningen. Deze sloten zijn voorzien van een zware veiligheidsrozet voor de cilinder aan de buitenkant van de deur.
  • Een meerpuntssluiting is een slot waarmee de deur op meerdere punten tegelijk kan worden afgesloten. Door het draaien van de sleutel of het bewegen van de deurkruk kan de deur in één keer op meerdere punten worden afgesloten.
  • Daarnaast raden wij aan om naast een veiligheidsslot één of twee bijzetsloten te plaatsen voor een optimale beveiliging. Er bestaan vele soorten en modellen bijzetsloten maar algemeen zou je ze kunnen onderverdelen in oplegsloten en insteeksloten. Insteeksloten zitten verzonken in de deur terwijl oplegsloten er zichtbaar bovenop liggen. Niet elk bijzetslot is geschikt voor elke deur. Meer hierover lees je in het stukje ‘aandachtspunten bij aankoop, montage en onderhoud’.

Beslag
Het is niet voldoende om alleen een goed slot en een cilinder op je deur te plaatsen. Om het effectief te maken is het van belang om veiligheidsbeslag op de deur te plaatsen. Veiligheidsbeslag beschermt de cilinder, zodat deze niet kan worden afgebroken. Doordat er geen schroeven aan de buitenkant zitten, kan het beslag niet vanaf de buitenkant los worden geschroefd. Voor een optimale beveiliging van de woning moet een veiligheidsslot met sluitkom en de veiligheidcilinder dus worden gecombineerd met een veiligheidsbeslag. Zonder veiligheidsbeslag  is de is de beveiliging niet effectief. Ook voor bijzetsloten is passend veilligheidsbeslag beschikbaar.

Uitzetters
Het is heerlijk om zo nu en dan je ramen open te gooien om een ruimte te ventileren. Daarbij is het wel belangrijk dat het raam goed beveiligd blijft. Dit bereik je door uitzetters te installeren. Uitzetters zijn er in verschillende soorten. Er bestaan uitzetters voor draairamen en voor klepramen.

Raamsluitingen
Raamsluitingen zijn er in vele verschillende uitvoeringen. Er zijn eenvoudige raamsluitingen met gewone greepjes, met een drukknop of afsluitbare veiligheidsraamsluitingen. Voor een goede beveiliging van een draairaam moeten 1 of 2 afsluitbare (bij een raam groter dan 50x50cm) raamsluitingen gemonteerd worden. Naast raamsluitingen met greepjes kan een raam, maar ook klepraam of dakraam, beveiligd worden met één of twee oplegslotjes. Dit zijn compacte slotjes die eenvoudig opgeschroefd kunnen worden. Afhankelijk van de grootte van het raam moeten 1 of 2 oplegslotjes (bij een raam groter dan 50x50cm) gemonteerd worden.

Scharnieren
Goede scharnieren zijn bij de beveiliging van een woning minstens zo belangrijk als een goed slot. Bij naar buiten draaiende ramen en deuren kan een inbreker namelijk heel eenvoudig de scharnierpennen eruit tikken en het raam of de deur openen. Het is daarom aan te raden om veiligheidscharnieren met een ingebouwde dievenklauw te plaatsen. Als er al standaard scharnieren geplaatst zijn die je niet wilt vervangen is het aan te raden om losse dievenklauwen te plaatsen. Als de inbreker besluit de scharnierpennen te verwijderen is het met een veiligheidsscharnier of een dievenklauw onmogelijk om het raam of de deur via deze zijde te openen. Bij deuren dient u 3 dievenklauwen te monteren en bij ramen 2 stuks.

Deurbeveiliging
Om de woning optimaal te beveiligen adviseren wij om de voordeur van je woning te voorzien van een veiligheidsslot met veilligheidssluitkom, veiligheidsbeslag en een veiligheidscilinder. Mis je één van deze producten dan  is de beveiliging niet meer effectief. Daarnaast is het aan te raden om onder aan de deur een bijzetslot met beslag en cilinder te plaatsen.

De gelegenheidsinbreker slaat bij voorkeur (in 60% van de gevallen) toe via de achterkant van het huis. Meestal heeft hij daar de beste gelegenheid om ongezien zijn werk te doen en is er een veilige vluchtweg voorhanden (bijvoorbeeld via achtertuinen). Bovendien is de achterzijde van de woning vaak helemaal niet beveiligd, of in ieder geval minder goed dan de voorzijde. Het is tijd om daar verandering in te brengen. Beveilig je achterdeur altijd met een veiligheidsslot met veiligheidssluitkom, veiligheidsbeslag en veiligheidscilinder. Daarnaast is het verstandig om bij een naar buitendraaiende deur de scharnieren aan de buitenzijde te voorzien van dievenklauwen.

Raambeveiliging
Inbrekers hebben maar een kleine ruimte nodig om zich doorheen te wurmen en daar staat niet altijd iedereen bij stil. Daarom is het goed om naast deurbeveiliging ook de ramen van een woning goed te beveiligen. Welk soort beveiliging je het beste op je raam kan plaatsen hangt af van het type en het formaat raam. Een goede basisbeveiliging van een draairaam verkrijg je door 2 raamsluitingen of druksluitingen te plaatsen. Bij een raam kleiner dan 50 x 50 cm is een raamsluiting of druksluiting voldoende. Bij naar buiten draaiende ramen is het belangrijk om de scharnierzijde te beveiligen met 2 dievenklauwen. Een klepraam of een bovenlicht kan je het beste beveiligen met 2 druksluitingen of 2 combi-uitzetters en 2 dievenklauwen. Ook hier geldt dat bij een raam kleiner dan 50 x 50 cm 1 druksluiting of combi-uitzetter voldoende is. Je kan er ook voor kiezen om een RVS barrièrestang te installeren. Op deze manier kan je een ruimte goed ventileren door het raam open te zetten, maar blijft de ruimte goed beveiligd. Voor optimale raambeveiliging voorziet u uw ramen ook van dievenklauwen of veiligheidsscharnieren.

Om een probleemloze werking en lange levensduur van de beveiligingsproducten te waarborgen is het van belang om de producten op de juiste manier te monteren en onderhouden. Daarnaast is het belangrijk om voor je een product aanschaft eerst goed te kijken welk product er je nou precies nodig hebt. Hier vind je meer informatie over de aankoop, de montage en het onderhoud. Hieronder staat per productgroep aangegeven waar je op moet letten en hoe je het product monteert.

Voor alle productgroepen geldt dat voor een juiste beveiliging het product moet zijn voorzien van het SKG keurmerk. Goed hang- en sluitwerk is pas voorzien van een SKG-keurmerk wanneer het daadwerkelijk bewezen heeft inbraakwerend te zijn. Het keurmerk kent drie klassen: standaard (SKG1), Zwaar (SKG2) en Extra Zwaar (SKG3).

Deursloten
Voor je een deurslot gaat aanschaffen moet je eerst een aantal dingen opmeten en de draairichting bepalen om te voorkomen dat een slot niet past. Welk slot geschikt is voor jouw deur hangt af van de de doornmaat en de PC maat. De doornmaat is de afstand tussen van de rand van de deur tot het hart van de cilinder. De PC maat, ook wel de afstand of steekmaat genoemd, is de afstand tussen het hart van het krukgat en het hart van de profielcilinder. Een slot moet ook passend zijn op je deurdikte, cilinderdikte, de diepte van je slotkast (bij een deur met beglazing) en de diepte van je sluitkom.

Beslag
Voor je het veiligheidsbeslag gaat aanschaffen moet je eerst weten of je een inbraakwerend- of standaarddeurbeslag nodig hebt. Voor een buitendeur gebruik je altijd een inbraakwerend deurbeslag. Hierbij is het belangrijk dat je weet welke maat profielcilinder je nodig hebt. De meest gangbare maten hierin zijn 55 mm en 72 mm. Om te achterhalen welke maat dit is meet je bij het slot de afstand tussen het hart van het krukgat en het hart van de profielcilinder. Daarnaast is Standaard deurbeslag is geschikt voor deuren met een dikte van 38 tot 42 mm. Is je deur dikker dan heb je langere bevestigingsbouten en een verlengende krukstift nodig.

Uitzetters
Veiligheidsuitzetters zijn er in verschillende varianten, lengtes en draairichtingen. Bepaal daarom eerst welke raamuitzetter voor u de beste oplossing biedt; telescopisch, met stelpen of een bovenraamsluiting. Moet de uitzetter 20cm, 30cm of 50cm lang zijn? Draait het raam naar binnen of naar buiten open en heb je dan een links- of een rechtsdraaiende uitzetter nodig? Houdt daarnaast rekening met het materiaal, montageruimte en eventuele raamdecoratie.

Raamsluitingen
Bepaal voor je een raamsluiting aan gaat schaffen of je een inbraakwerend- of standaard raamsluiting gaat installeren. Voor een betere beveiliging is een inbraakwerende raamsluiting aan te raden. Deze zijn veel sterker en voorzien van een haakschoot zodat ze niet opengebroken kunnen worden. Als je het type raamsluiting hebt bepaald, moet je rekening houden met de draairichting en de montageruimte van het raam. Past het slot op mijn raam en is het geschikt voor een naar binnen- of naar buiten draaiende deur?

Scharnieren
Voor je een scharnier gaat aanschaffen is het eerst belangrijk om te bepalen wat voor een soort scharnier je wilt plaatsen. In het geval van een buitendeur of een raam is een veiligheidsscharnier nodig voor een juiste beveiliging. Omdat niet elke scharnier hetzelfde gewicht kan dragen ga je vervolgens het gewicht van de deur of het raam bepalen. Bij deuren die breder zijn dan 93 cm, deuren met een deurdranger of wanneer je een deurstopper gebruikt moet je het gewicht van de deur hoger inschalen.