Laminaat is er voor ieders budget, gemakkelijk en snel (zelf) te plaatsen en erg gemakkelijk in onderhoud. De voordelen van een laminaatvloer zijn: slijtvast, sterk, hygiënisch, bestand tegen de meeste vlekken en kleurecht. Laminaat kan goed tegen krassen en is makkelijk schoon te maken! Met laminaat geef je kamers in een handomdraai een compleet nieuw gezicht. Tegenwoordig is het verkrijgbaar in ontelbare tinten en niet meer van echt hout te onderscheiden. Bovendien zijn laminaatvloeren met het juiste gereedschap gemakkelijk zelf te leggen. Hieronder lees je hoe je zelf een laminaatvloer legt. Mocht je er zelf niet uitkomen, dan helpen wij je natuurlijk graag. Vraag in de winkel naar de mogelijkheden van de legservice of kijk op de site onder het kopje services. 

BenodigdhedenMateriaal

 1. Laminaat
 2. Afstandblokjes
 3. Plinten
 4. Ondervloer
 5. Beschermklos
 6. Pluggen/schroeven
 7. Glaswol (optineel)
 8. Overgansprofiel
 9. Slagijzer

Gereedschap

 1. Hamer
 2. Handzaag/decoupeerzaag
 3. Laminaatsnijders
 4. Boor
 5. Potlood
 6. Stanleymes

 

VoorbereidingVoordat je laminaat gaat kopen meet je de ruimte op die je wil gaan bekleden. Neem de lengte en vermenigvuldig dit met de breedte.De uitkomst geeft het oppervlak weer dat belegd moet worden.

Koop altijd ongeveer 10 % meer laminaat dan nodig is voor eventueel verlies bij het zagen. Wil je het laminaat diagonaal leggen? Koop dan ongeveer 20% meer dan nodig.

Let op! Laat het laminaat voor het leggen een aantal dagen acclimatiseren in de kamer waar het gelegd gaat worden.

Zorg ervoor dat eerst de ondervloer gelegd wordt. Je moet dan eerst zorgen dat de vloer egaal is. Dit kan met een egalisatiemiddel. Nu kan het laminaat gelegd worden.
 
Leg het laminaat ongeveer 1 cm van de muur af. De afstandsblokjes kun je hierbij gebruiken. Leg de eerste rij laminaat op de vloer, meet de laatste plank op en zaag dit op de juiste lengte. Begin de volgende rij met het overgebleven deel van de laatste plank. Mochten er aparte vormen nodig zijn voor bijvoorbeeld een leiding of ander obstakel teken dit dan eerst uit. Zaag dit ook weer ruim uit, zodat het 1 cm af ligt van het obstakel. Om het laminaat goed aan te laten sluiten tik je ze even, maak hierbij gebruik van een aanslag blokje om beschadiging te voorkomen.

 

Als het laminaat gelegd is haal je de afstandsblokjes weg en mag het overschot van de ondervloer weggesneden worden. Mocht het nodig zijn dan kan de ruimte opgevuld worden met geluiddempend materiaal zoals glaswol.
Hierna kunnen de plinten geplaatst worden, zorg ervoor dat je ongeveer 10-15% extra hebt voor eventueel verzagen. Bij deuropeningen of een overgang naar een andere vloersoort is er een overgangsprofiel nodig.
Je kan er voor kiezen om de plinten vast te lijmen (plakplinten) maar je kunt ze ook vast schroeven. Bij plakplinten kan je ze meteen op de juiste maat tegen de muur bevestigen. Kies je ervoor om de plinten vast te schroeven teken dan op de plinten de schroefgaatjes af met potlood.
Boor gaatjes in de muur van ongeveer 30cm, stop de pluggen erin en schroef de plinten vast.

Onderhoud en tipsLaminaat mag niet schoongemaakt worden met een dweil en sop omdat dit vlekken kan veroorzaken.
Ook mag je laminaat niet lakken, schuren of in de was zetten.
Schoonmaken van laminaat kan met speciale laminaatreiniger of een vochtige doek.

 1. Ga uit van circa 10% zaagverlies dus koop 10% extra laminaat in.  Overgebleven verpakkingen kun je altijd terugbrengen.
 2. Ga je een bestaande vloer vervangen, verwijder dan langharige tapijten en naaldvilt. Dampdichte vloerbekleding (bijvoorbeeld linoleum) kan blijven liggen.
 3. Rondom verwarmingsbuizen kun je speciale afwerkstukken plaatsen die daarvoor ontworpen zijn.
 4. Een handzaag heeft vaak een haakse verbinding van handvat en zaagblad: handig om snel even af te tekenen.