Energie en duurzaamheid; onderwerpen waar onze maatschappij zich op dit moment volop mee bezighoudt. Hieronder geven we je een aantal tips hoe jij van je huis een duurzame omgeving kan maken.

Om bij te dragen aan een duurzame wereld is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je huis energiezuinig is. Dit bereik je onder andere door goed te isoleren en dubbel glas te plaatsen. Een goede isolatie voorkomt dat er warmte verloren gaat via de vloer, de muren en het dak. Hierdoor kan je de binnentemperatuur van je woning op peil houden met een lager energieverbruik, wat goed is voor het milieu en voor je eigen bankrekening.

Ledlampen en spaarlampen besparen tot wel 90% energie vergeleken met gewone gloeilampen. Spaarlampen leveren veel licht voor relatief weinig energie en gaan langer mee dan gewone gloeilampen. De aankoopprijs van een spaarlamp heeft u ongeveer binnen 1 jaar terugverdiend. Daarna gaat u geld besparen op uw energierekening. Sommige ledlampen zijn nog zuiniger dan spaarlampen. Bovendien gaan ledlampen heel lang mee. Een ledlamp gaat theoretisch ongeveer 50.000 branduren mee. Een normale gloeilamp gemiddeld 1.000 branduren en een spaarlamp tussen de 8.000 en 15.000 branduren.

Veel huishoudens in Nederland maken gebruik van hele oude cv-ketels. Deze ketels leveren aanzienlijk minder rendement dan de huidige hr-ketels. Met de juiste ketel kan je niet alleen energiekosten besparen, maar ook bijdragen aan een beter milieu. Een huidige hoogrendementsketel (hr-ketel) haalt een rendement van meer dan 100%. Dit komt omdat de warmte die bij de verbranding van gas via de rookgassen verloren dreigt te gaan, via een warmtewisselaar wordt gebruikt om het afgekoelde retourwater van de CV voor te verwarmen. Zo gaat er dus bijna geen warmte via de schoorsteen verloren. Dit in tegenstelling tot de conventionele cv-ketel en een VR ketel. Wanneer u van plan bent een HR-combiketel aan te schaffen, let dan ook goed op het rendement van het warm(tap)watergedeelte. Dat wil nog wel eens verschillen.

Door op de juiste manier om te gaan met de tempratuur in huis kan je natuurlijk al een hoop energie besparen. Zo kan een timer op je thermostaat de tempratuur in huis goed regelen zonder teveel te stoken. Met een timer op je thermostaat gaat de verwarming vanzelf uit als de gewenste tempratuur is bereikt, van huis gaat of gaat slapen. Daarnaast kan je met thermostaatkranen per kamer instellen om minder of helemaal niet te stoken.

Ook zie je op steeds meer daken zonnepanelen verschijnen. Zonnepanelen wekken duurzame energie op door licht om te zetten in energie. Dit is goed voor het milieu en het bespaart je een hoop op je energierekening. Of jouw huis geschikt is voor zonnepanelen, hoe ze werken en hoeveel panelen je nodig hebt kan je lezen onder het kopje ‘Reled zonnepanelen’. 

Daarnaast kan je door het gebruiken van de juiste producten bijdragen aan een duurzamere wereld. Om het voor de consument duidelijk te maken welke producten duurzaam zijn, zijn bepaalde productgroepen voorzien van een keurmerk. Wanneer een product is voorzien van een keurmerk betekent dit dat een product dier- of milieuvriendelijk is. Er bestaan heel veel soorten keurmerken. Bij het klussen heeft u vooral te maken met de keurmerken Milieukeur, Europees Ecolabel, FSC en PEFC. Zo verzekert het FSC-keurmerk en het PEFC-keurmerk dat grondstoffen voor hout- en papierproducten afkomstig zijn uit verantwoord beheerde bossen. Ook de keurmerken milieukeur en het Europees ecolabel laten zien wanneer een product milieuvriendelijk is. Daarnaast is het handig om te weten dat huishoudelijke apparaten zijn voorzien van een energielabel, waarop te zien is hoe energiezuinig het apparaat is. Heeft een product geen keurmerk, dan is het niet per se slecht voor het milieu, maar je hebt dan geen garantie dat de producent milieubelasting probeert te voorkomen.